Errades

Aquí teniu documentades les errades que hem detectat o se’ns han comunicat i que es corregiran a la pròxima versió. Si voleu saber les errades ja corregides i valorar l’evolució del DISC, visiteu la pàgina d’arxiu.

Si voleu demanar que afegim algun mot al DISC, heu de tenir present que només afegim els mots que es trobin al DIEC o se’n puguin derivar seguint les regles d’interpretació.

DISC 2.15.23 (en elaboració)

 • Manquen aplicar les esmenes de publicades el novembre de 2023.
 • El verb «condoldre’s» no té l’infinitiu alternatiu «condoler-se».
 • El model de «rumrumejar» genera la forma RUMRUMEJ, que no és correcta.
 • El model de «pendir-se» genera PENETEN, que no és correcta, en comptes de PENEDEN.
 • El model de «péixer/pàixer» genera la PAQUÉREU, que no és correcta.
 • El model de «penedir-se» genera DEPENIM i DEPENIU, que no són correctes.
 • El singular de «zigofícies» és «zigofícia» i no pas «zigofície».
 • El model de «dir» genera la forma DIEN, que no és correcta.
 • El model de «riure» genera la forma RIEN, que no és correcta.

36 pensaments a “Errades

  • Moltes gràcies Mireia per comentar!

   Algunes formes verbals poden semblar plurals en -AS, per exemple, RONYÀS, del verb RONYAR, és una forma del present de subjuntiu equivalent a RONYÉS perfectament vàlida.

  • Hola cunillet,

   Gràcies per escriure!

   El mot tieta no apareix al DIEC, hi apareix tia, però a l’escrable no s’accepten els diminutius. Jo també li dic tieta a la meva tia, però cal posar la frontera en alguna banda, i les normes són clares: mots que estiguin recollits al DIEC i les seves formes flexionades. Per tant… no afegiré tieta al DISC.

   Altra vegada, gràcies!!!

  • Hola Llorenç,

   Gràcies per comentar. Els mots de més de 15 fitxes els hem suprimit del DISC, ja que no es poden jugar a l’escrable. Potser en un futur les afegim, però ara mateix no hi són.

 1. ‘luxi’ és correcte?
  EL contrincant em parla de quelcom relacionat amb la llum, però no sé que pensar, porser és alguna flexió verbal de la verbalització de luxe?
  no sé…

  Per cert, els captcha d’animals són divertits però a vegades un pèl complicats d’encertar.
  En tot cas, fantàstic aquest diccionari.

  • Hola Lluís,

   gràcies per comentar!!!

   Considerem el mot «luxi» correcte, ja que el DIEC recull el verb «luxar» i, igual que «cantar» genera les formes «canti» i «cantí»; «luxar» genera «luxi» i «luxí».

   Sobre el captcha d’animals… no ets el primer usuari que es queixa que alguna cosa no acaba de rutllar. Nosaltres, però, no hem detectat res d’estrany. Recordes si quan hi ha problemes apareix algun animal en concret?

   Salut!!!

   • Ei, gràcies, com pots saber tant català? (Enveja)

    Sobre els animals… fàcil, no sempre és fàcil reconeixer un animalet, però ep! Que són molt guais…. puc enviar foto de la meva gosseta? (Broma).

    Moltes gràcies, de debò, sóc novençà, però m’ho prenc amb molta il·Lusió.

    Lluís

    • No creguis que sóc un jugador bo… en això de l’escrable hi ha autèntics cracs.

     Si estàs començant, sobretot, passa-t’ho bé, diverteix-te! De mica en mica aniràs agafant el tema a les flexions verbals (tots els -ar funcionen gairebé igual) i als trucs d’estratègia, a base de partides aprens molts recursos per remuntar partides complicades, 🙂

     Salut… i escarrassos!!!

 2. El sistema considera vàlida la paraula “QUEIS”. Crec que és un error. Ho he detectat al Wabble i després ho he comprovat al Wordretorn

  • ep Xavi, moltes gràcies per comentari.

   Aquesta l’he hagut de mirar amb cura, normalment els visitants es queixen de «plurals acabats en -AS», com MENJAS, 🙂

   «queis» (i «queim») són formes del present d’indicatiu del verb «caure», concretament balears, pots consultar-ho al Viccionari, o l’esborrany de gramàtica de l’IEC.

   Per tant, només puc afegir… segueix intentant-ho, 😉

   Altra vegada, gràcies!

   Salut… i escarrassos!!!

  • Hola freecando, gràcies per comentar.

   Dispensa el retard en contestar, aquest cap de setmana ha tingut una activitat escrablística important.

   SALPEBR és una forma verbal illenca, corresponet a la 1a persona del present d’indicatiu del verb salpebrar, equivalent al central SALPEBRO, al valencià SALPEBRE o al rossellonès SALPEBRI. Pots comprobar que el DIEC recull aquestes formes, consultant les intruccions del diccionari. Així doncs, el DISC la considera vàlida.

 3. Hola, l’aparaulats ha acceptat la paraula “paesque” i no he sapigut trobar-la enlloc: ni DIEC, ni diccionari de l’Enciclopèdia. És correcta?
  Ah! I gràcies per la feina (i feinada) que sus a terme… Salut

  • Hola Francesc,

   gràcies per comentar. Hem mirat el mot PAESQUE, i sembla que és una forma verbal del verb pair. Mirant la conjugació, però, no estem segurs que PAESQUE sigui correcta, potser has caçat una errada al DISC!!! Sembla que el codi flexionador s’ha oblidat la essa final de PAESQUES, forma verbal del present de subjuntiu equivalent a PAEIXIS. Ho esmenarem a la propera versió.

   Gràcies!!!

  • Hola Marc,

   tens tota la raó, és una errada. L’entrada flonjo té el model flexiu correctament assignat (328), però hi ha una errada al codi que genera les formes flexionades, 🙁 Ho adreçarem a la propera versió del DISC. Gràcies per informar-nos-en i lamentem que no puguis fer els punts de l’escrable.

 4. Torno a ser jo. No voldria ser impertinent però m’acabo de trobar que el verb RABIAR tampoc és acceptat. Molt misteriós tot plegat!!
  Salut.
  Jordi

  • Hola Jordi,

   efectivament, el DIEC no recull cap d’aquests dos verbs, ni rabiar ni mutar, per això el DISC tampoc no ho fa. Cal posar la ratlla en algun punt i tenim la ratlla posada en el DIEC, per tant, quan a l’IEC afegeixin aquests verbs al DIEC, els afegirem al DISC.

   La manca del mutar ja l’havíem detectat fa un parell de mesos en un campionat, el rabiar és nou per a mi, 🙂 Ho tindré present quan jugui.

 5. Hi havia un primer missatge que potser no s’ha enviat correctament perquè no el veig en espera de moderació. Hi deia que el validador no m’accepta el verb MUTAR.
  T’explicava també que sóc en Jordi de Roda de Ter, que haviem sopat amb tu a la Montserratina, amb en Pei, també de Roda i l’Eugènia de Manresa i que també hem jugat a La Peixera.
  Jordi

  • Ep! no m’ha arribat el 1r missatge. Però bé, la resposat ja la saps, no hi és al DIEC.
   I tant que me’n recordo de tu Jordi, com esteu tu i el Pei?
   salutacions

   • Hola Joan.

    Veig que ja fa un any de l’última consulta i no havia ni mirat la teva resposta!! Doncs tant el Pei com jo, estem bé, gràcies.
    Avui m’he trobat que el mot VIRAL, no és al DISC en canvi sí que és al diccionari.cat. No sé si és incorporable o no, però l’avís està donat. També he vist que el verb RABIAR encara no està incorporat al DISC. Hi ha alguna raó? Doncs vinga, espero que tu també estiguis bé.
    Fins aviat.
    Jordi

    • Hola Jordi,
     disculpa el retard en contestar. Els mots “viral” i “rabiar” no es troben al DIEC. Per tant, no els afegiré al DISC.

 6. Hola Joan.

  A Apalabrados, per al present indicatiu del verb percudir, no accepta les formes: percudo, percuts, percut i percuden, que pel que sembla són alternatives correctes per a les formes: percudeixo, percudeixes, percudeix i percudeixen. Què m’en pots dir??

  Salut.

  Jordi

 7. Hola,

  la meva dona és de la franja i allà fan servir el terme muixò per a referir-se a un ocell (jo entenc que genéric, un ocell petit). Jugant al scrabble no apareix al validador online. Això fa que ella i son’s pares segueixin pensant que realment no parlen català sinó “xapurriau”.
  Es pot afegir?

  moltes gracies

  • Hola, Eduard

   Hi ha molts mots que tenen formes locals, i no per això no parlem català. Ens sap greu però el DISC només recull les entrades que apareixen al DIEC. És un criteri fàcil d’entendre i que ens facilita l’elaboració del DISC, altrament seria ingestionable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *