Publicat el DISC 2.14.21

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat i s’han aplicat les esmenes introduïdes en el DIEC el novembre de 2022 i el maig 2023. També hem aplicat correccions en alguns errors detectats o canvis de criteri produïts per la GIEC i el DEIEC. Alguns canvis no afecten el joc de l’Scrabble, però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides, o se suprimeixen mots que ja no es poden jugar.

 • s’han suprimit els mots: «cisfòbia», «heterofòbia» «ortostàtic» i derivats.
 • s’han afegit els mots: «aneuenc», «anoienc», «birra», «cisgènere», «coocurrència», «edatisme», «edatista», «fabuladora», «falconera», «feminicidi», «franjolí», «garrafenc», «lleument», «lluçanès», «maresmenc», «metabolitzar», «mínimament», «montsianenc», «noguerenc», «ortoestàtic», «pitiús», «pudícia», «saforenc», «segrianenc», «sobrecalfar», «terraltenc», «timolada», «trans», «transidentitat», «umbel·liflor», «veient» i les formes derivades respectives.
 • el mot «agentiu» ara flexiona també en gènere i produeix les formes «agentiva» i «agentives».
 • el mot «mesquer» ara flexiona també en gènere i produeix les formes «mesquera» i «mesqueres».
 • el mot «periquito» ara flexiona també en gènere i produeix les formes «periquita» i «periquites».
 • el mot «sagal» ara flexiona també en gènere i produeix les formes «sagala» i «sagales».
 • el mot «cadascun» ara flexiona també en gènere i produeix la forma «cadascuna».
 • el mot «capdamunt» ara flexiona també en nombre i produeix la forma «capdamunts».
 • el mot «capdavall» ara flexiona també en nombre i produeix la forma «capdavalls»
 • el mot «capdavant» ara flexiona també en nombre i produeix la forma «capdavants»
 • el mot «ídix» ara flexiona en nombre i genera «ídixs».
 • el mot «jutipiris» ara també es pot jugar en singular: «jutipiri».
 • s’ha corregit la flexió dels mots «mixt» i «sext»; ara també admeten la forma plural en -xts: «mixts» i «sexts», juntament amb «mixtos» i «sextos»
 • els verbs «benveure» i «malveure» ara tenen assignat model flexiu 65, com «entreveure». Abans només se’n recollia la forma d’infinitiu.
 • el verb «exprimir» ara té assignat el model flexiu 112, com «servir». Abans només se’n recollia la forma d’infinitiu.
 • s’ha corregit la flexió del model 94 «oir». Ara es produeixen les formes «ogen», «oges», «oig», «oíssem», «oïssen», «oïsses», «oísseu» i «oja» (i anàlogues per als verbs «desoir» i «entreoir». )

Aviat, els diferents projectes que usen el DISC (WORDERtorn, Apalabrados, Crosswords…) actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.14.21. Ara per ara, el validador (VISC), el cercador i l’anagramatitzador ja estan actualitzats.

Publicat el DISC 2.12.20

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat i s’han aplicat les esmenes introduïdes en el DIEC el maig de 2020, octubre 2020, març de 2021, novembre 2021 i maig 2022. Algunes correccions no afecten el joc de l’Scrabble, però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides, o se suprimeixen mots que ja no es poden jugar. Tingueu present que moltes entrades noves són adjectius que ja es podien jugar perquè coincideixen amb el participi d’un verb.

 • el verb «commoure» ara té assignat el model 124. Això fa aparèixer les formes COMMÒS, COMMOSA, COMMOSOS, COMMOSES.
 • s’han afegit els mots: «acufen», «balandró», «desfibril·lació», «desfibril·lador», «diatòpic», «diatopisme», «empoderament», «empoderar», «espadanya», «etilòmetre», «èxplicit», «fitonímia», «flastomador», «gerundiu», «governança», «halal», «hijab», «iemenita», «impactant», «íncipit», «llegit», «longeu», «lot», «maleducat», «migrant», «minbar», «nicab», «ornitònim», «ornitonímia», «ornitonímic», «ostres», «ou», «panel», «pànel», «reconeixible», «sèguel», «sobiranisme», «sobiranista», «sororitat», «supremacisme», «supremacista», «titota», «vistaire», «xerostomia», «bifòbia», «cisfòbia», «cissexual», «cissexualitat», «heterofòbia», «interfòbia», «intersexual», «intersexualitat», «lesbofòbia», «monosexual», «monosexualitat», «transfòbia», «transgènere», «transgenerisme», «abrandat», «accentuat», «acolorit», «adormissat», «adormit», «aïllat», «aixecat», «ajustat», «alçat», «allunyat», «animalisme», «animalista», «apagat», «apedaçat», «aplanat», «apressat», «arquejat», «assistit», «assolellat», «assossegat», «avorrit», «calmat», «casat», «cenyit», «civilitzat», «comprès», «compromès», «concorregut», «construït», «convençut», «corbat», «declarat», «descuidat», «desfasat», «despullat», «detallat», «distès», «distopia», «divorciat», «endormiscat», «enfonsat», «isolat», «llevat», «namibi», «quinoa», «saudí», «saudita», «separat», «solejat», «cardat», «conductista», «coronavirus», «correspost», «covid», «cribrar», «cribratge», «culleradeta», «dialogant», «equivocat», «errat», «escollit», «escopetejat», «esgrogueït», «espertinar», «espertinar», «estilitzat», «fatigat», «fotut», «fumut», «glaçat», «habitat», «inculpat», «indicat», «inspirat», «limitat», «mesurat», «metal·litzat», «nevat», «ordenat», «paralímpic», «parlat», «pigmentat», «platejat», «preferit», «preocupat», «processat», «provocat», «quadriculat», «reconegut», «ronso», «rumrumejar», «satisfet», «sortit», «uniformat», «viatjat», «viscut», «arredonir», «desorde», «negacionisme», «negacionista» i «resilient»; i derivats.
 • s’han suprimit els mots: «ferrapedres», «sègal» i «semala», «encotillat» (però es manté «encontillar», que genera les mateixes formes), «mamarratxo» i «mamarratxada»; i derivats.
 • els mots «amoreta», «resquícia», «escarafall» i «morralla» ara també es poden jugar en singular.

Aviat, els diferents projectes que usen el DISC (WORDERtorn, Apalabrados, Crosswords…) actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.12.20. Ara per ara, el validador (VISC), el cercador i l’anagramatitzador ja estan actualitzats.

Publicat el DISC 2.7.15

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat i s’han aplicat les esmenes introduïdes en el DIEC el maig de 2019. Algunes correccions no afecten el joc de l’Scrabble però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides.

 • els verbs «lligar» i «relligar» ara tenen assignat el model 14 («afegir). Això fa apareixer les formes LLIG i RELLIG, que havien desaparegut.
 • s’han afegit els mots «bevible», «bitcoin», «bo», «capaltard», «deadjectival». «deadverbial», «entesos», «enya», «fet», «homuncle», «lepisma», «nano» i «pàixer».
 • s’ha modificat la grafia del mot «cospinera» (abans «cuspinera»), «diesfenoedre» (abans «disfenoedre»), «diesfenòedre» (abans «disfenòedre), «diesfenoide» (abans «disfenoide») i «ulvöespinel·la» (abans «ulvöspinel·la»).
 • el mot «blaugrana» ara també accepta el plural «blaugranes».

Aviat, els diferents projectes que usen el DISC (WORDERtorn, Apalabrados, Crosswords…) actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.7.15. Ara per ara, el validador (VISC), el cercador i l’anagramatitzador ja estan actualitzats.

La versió actual 2.7.15 indica DIEC2, 7a esmena publicada per l’IEC, 15a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.6.14

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat. Algunes correccions no afecten al joc de l’Scrabble però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides. A efectes escrablístics, només 4 mots deixen de ser vàlids: «amig», «enfig» i «entrig» es consideren incorrectes perquè segons la nova gramàtica de l’IEC s’escriuen amb «-c»: «amic», «enfic» i «entric»; «milantes», que ara es considera incorrecte. Sí que han entrat uns quants mots més, per exemple, el verb «adir» ara conjuga com «servir». Teniu un recull exhaustiu de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.6.14. Ara per ara, el VISC i el Cercador ja estan actualitzats.

La versió actual 2.6.14 indica DIEC2, 6a esmena publicada per l’IEC, 14a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.6.13

L’abril passat l’IEC publicà un nou recull d’esmenes del Diccionari de la Llengua Catalana. En aquestes esmenes s’afegien entrades noves i es canvia la grafia de moltes altres. Aplicava també aspectes de la gramàtica publicada el novembre de 2016.

Hem actualitzat el DISC amb les esmenes indicades i també corregim diversos errors. La majoria dels errors no afectaven al joc, però altres generaven formes incorrectes. S’hi han aplicat tots els canvis de la nova ortografia i gran part que la nova gramàtica. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.6.13. Ara per ara, el VISC, el Cercador i el WORdERtorn ja estan actualitzats. També hem actualitzat la secció de material d’estudi, amb els llistats de mots de 2 i 3 fitxes, d’entre els quals cal destacar que ara es consideren vàlids els mots BA, RA, DAD, DAL, DHA, JIM, LAM, SAD, SIN i THA.

Hem aprofitat aquesta actualització del DISC per a millorar-ne el web. S’ha treballat en fer el web adaptatiu als aparells mòbils, especialment la del VISC, que també podeu usar fora de línia, simplement afegint la pàgina a la pantalla d’inici.

La versió actual 2.6.13 indica DIEC2, 6a esmena publicada per l’IEC, 13a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.5.12

Durant el mes de juliol, l’IEC publicà un nou recull d’esmenes del Diccicionari de la Llengua Catalana (el DIEC2). Esperàvem la publicació d’aquestes esmenes feia mesos.

Ja hem actualitzat el DISC amb les esmenes indicades i també corregim diversos errors. La majoria dels errors no afectaven al joc, però altres generaven formes incorrectes. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.5.12. Ara per ara, el VISC i el Cercador ja es troben actualitzats.

Seguint amb la numeració emprada al DISC. La versió actual 2.5.12 indica DIEC2, cinquena esmena publicada, dotzena versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Millores del web nou

A més del canvi d’adreça i aspecte visual, aquest web nou també ha portat, i portarà, millores. La principal? el VISC ja és operatiu de nou. Recordeu també que sempre podeu fer servir el WORdERtorn, amb les mateixes funcionalitats que el VISC.

Altres millores i noves característiques les publicarem aviat, us n’informarem.

Nou web per al DISC

Si llegiu això ja us haureu adonat que alguna cosa ha canviat. Hem canviat de servidor i d’adreça web, però no patiu, no cal que feu res especial, hem treballat per a que no ens perdeu.

El nou web té la intenció de donar entitat pròpia al DISC, i treure-li una mica el personalisme que tenia l’adreça antiga. El DISC ja no és el diccionari d’una persona, és un recurs que usen diversos clubs d’escrable en català i que diverses persones (en plural) fan possible.

Tenim la voluntat d’afegir tota la informació relacionada amb el DISC. Si ens voleu ajudar, tota ajuda és ben rebuda.

DISC 2.4.9 publicat

Dimecres passat l’IEC va publicar un nou recull d’esmenes del Diccicionari de la Llengua Catalana (el DIEC2). Esperàvem la publicació d’aquestes esmenes feia mesos.

Ja hem actualitzat el DISC amb les esmenes indicades i també corregim un error detectat en la flexió dels mots aguts acabats en -x de la versió anterior. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu o en aquest excel·lent article del MimaM.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.4.9.

Com a curiositat, apliquem un nou sistema en la numeració de versions del DISC. La versió actual 2.4.9 indica DIEC2, quarta esmena publicada, novena versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació).